Meniu Închide

Brabender

Fondată în anul 1923 de către Carl Wilhelm Brabender, firma Brabender GmbH & Co. KG, este lider în proiectarea, producerea și distribuția de aparatură și echipamente pentru testarea calității materiilor prime și a proprietăților fizice ale acestor materiale în toate domeniile de cercetare, dezvoltare și producție industrială în domeniul maselor plastice pe plan mondial.

Indiferent că sunt termoplastice, elastomeri, biopolimeri etc., analizați masele plastice cu care lucrați conform standardelor DIN EN ISO sau ASTM inclusiv comportamentul lor la plastifiere, curgere sau absorbția unor substanțe chimice.
Puteți extruda diverse forme precum fire/filamente pline, benzi, profile, cabluri acoperite cu plastic, folii suflate sau extrudate etc. din diverse mase plastice și amestecuri de materii prime.

Cateva domenii de analiza si cercetare:

Brabender oferă o experiență de zeci de ani în aplicații privind reologia și extrudarea PVC. Cu ajutorul mixerelor de laborator puteți studia comportamentul la plastifiere, stabilitatea termică și la forfecare a diverselor recepturi de PVC și puteți analiza proprietățile extrudării PVC cu diverși aditivi.

Extruderele Brabender, modulare sau compacte, vă oferă producerea de benzi, profile, filme suflate, tuburi, filamente sau cabluri din PVC pudra, calitatile “soft” sau “hard” sau granule/ pelete.

Brabender oferă extrudere de laborator cu capete de extrudare concepute pentru producția de folii suflate sau plăci extrudate precum și echipamentele auxiliare de tragere, ranforsare și înfășurare. Oferă și sisteme optice care pot fi folosite ca să detecteze neomogenitățile din folie și să evalueze statistic calitatea foliei.

Printarea 3D, ca o alternativă la procesul convențional de producție, permite producerea, cu costuri mici, a unor obiecte individuale sau de serie mică. Cu ajutorul celui mai popular procedeu de printare, FDM (depuneri în straturi successive), obiectele se produc strat peste strat, folosing un polimer în stare de topitură.

Filamentul thermoplastic sau elastomerul thermoplastic (TPE) folosit la printare poate fi produs în “casă”, în cantitate mică, folosind o linie de extrudare Brabender. Brabender oferă extrudere compacte sau modulare pentru acest scop, precum și aparatură corespunzătoare de răcire și stocare. Se poate folosi o imprimantă 3D pentru a verifica procesabilitatea filamentului (extrudat).

Masele plastice pe bază de materiale bio constau, în întregime sau numai parțial, din materii prime regenerabile și constitue alternative sustenabile la masele plastice standard care sunt produse, predominant, din petrol. Provocarea pe care o întâmpină procesatorii este de a produce materiale plastice din materii prime “bio” cu proprietăți egale cu cele ale plasticelor convenționale.

Aparatura Brabender poate fi folosită pentru a testa proprietățile de procesare ale maselor plastice și recepturilor (blends) din materii prime “bio”, la scară de laborator și să ofere alternative viabile la plasticele din materii prime fosile.

Cauciucul natural se obține din arborele de cauciuc sau din petrol (cauciuc sintetic, adică SBR sau EPDM). Elasticitatea lui se obține prin adăugarea de sulf în anumite condiții de temperature și presiune (vulcanizarea). Pentru a-i îmbunătăți și mai mult proprietățile, cauciucul se îmbogățește, în mod uzual, cu umpluturi precum negrul de fum, plastifianți, pigmenți sau coloranți. În funcție de materialele de bază sau de procentul de amestecare, materialele din cauciuc au diferite proprietăți de procesare. Brabender oferă un portofoliu generos de procesare și analiză a cauciucului și a compușilor de cauciuc, prin soluții testate cu mixerele de măsurare și soluții de extrudare precum și prin aplicații speciale de testare a densității și caracterizare a negrului de fum.

TwinLab-C 20/40

TwinLab-C 20/40 este un extruder cu doi melci, de sine stătător. Sistemul de acționare dispune de un motor integrat în el. Datorită multitudinii de posibilități de configurare, extruderul poate fi folosit pentru o mare varietate de materiale. Acest extruder poate fi folosit pentru dezvoltarea de noi materiale, pentru teste curente și microproducție.

Extruder de laborator B-TSE-A 12/36

Cu extruderul de laborator B-TSE-A 12/36 puteți procesa chiar și cele mai mici cantități de mostre. Extruderul, cu melcul de 12 mm și lungimea cilindrului (barrel) de 36D este compatibil cu toate sistemele de angrenare MetaStation.

Gama mare de temperaturi de lucru, valoarea înaltă a cuplului și multiplele opțiuni de alimentare oferă o multitudine de posibilități în aplicații în domeniul maselor plastice și al industriei farmaceutice.

Datorită performanțelor parametrilor, extruderul este recomandat pentru dezvoltarea de noi recepturi și procese tehnologice precum și pentru producția de mici cantități de produse.

Cilindrul model “scoică” cu partea de sus rabatabilă face posibilă monitorizarea proceselor și o foarte ușoară curățare.

MetaStation 4E pe soclu metalic

MetaStation 4E face parte din noua generație de reometre de laborator. Se pot testa materiale din numeroase domenii cu privire la comportamentul la procesarea/ plastifierea lor, comportamentul la topire, stabilitatea la diverse temperaturi, stabilitatea la forfecare, absorbția unor plastifianți etc.

MetaStation 8 (E) & Metastation 16

Unitățile de angrenare MetaStation 8(E) și MetaStation 16 sunt reometre moderne (motoare) care combină un design compact cu o flexibilitate maximă: unitățile de angrenare acoperă o gamă impresionantă de aplicații. Aceste modele de unități de angrenare care se poziționează pe podeaua laboratorului sunt disponibile pentru aplicații care necesită un cuplu și o viteză mai mari.

Noile unități de angrenare au un design modular, permițând conectarea unor mixere și extrudere mai mari sub forma unor stații de cuplare separate sau cu ajutorul unor suporturi metalice rezistente. Se pot cupla la aceste unități de angrenare (motoare) o gamă considerabilă de aparate de măsurare, extrudare și mixere.

Measuring mixer

Evaluați termoplasticele, elastomerii, amestecurile de ceramică pentru injecție, umpluturile, pigmenții și multe alte materiale plastice sau plastifiante.

Mixerele de evaluare de la Brabender, sunt terminale interschimbabile de măsurare care servesc, conectate la o unitate de angrenare cum ar fi MetaStation 4E, 8(E), 16, Plasti-Corder, Lab-Station sau Plastograf, la analizarea termoplasticelor, termosetelor, elastomerilor, a amestecurilor ceramice, a umpluturilor, pigmenților și a mai multor materiale plastice și plastifiante în condiții orientate spre condițiile din practica de producție, rentabile și cu cheltuieli minime de timp și materiale.

Mixerul de masurare constă dintr-un terminal cu dispozitiv de amestecare și un vas de mixare. Un sistem electronic de siguranță împiedică unitatea de angrenare de la defectare prin suprasolicitare.

Rotorii mixerului sunt făcuți dintr-un oțel special. Rotirea inversă a unuia față de celălalt (counter-rotation) la viteze diferite duce la o excelentă amestecare a materialelor de analizat. Încălzirea/răcirea materialului de analizat se face printr-un termostat sau electric prin răcire cu aer.

Mixer intern 350S

Mixerul Intern 350S se folosește, în mod special, în industria cauciucului la testarea diferitelor amestecuri cu cauciuc.

Caracteristicile mixerului:

 • Golirea foarte simplă a materialelor testate
 • Scapări ale particulelor fine ale umpluturilor sunt prevenite prin dispositive speciale
 • Volum mare al vasului mixerului de 370 – 440 cm³.

Absorptometru-C

Absorbtometrul-C determină gradul de absorbție al diverselor materiale (în cazul acesta, al negrului de fum) în anumite calități de uleiuri folosite la fabricarea anumitor produse, conform normelor ASTM D 2414, ASTM 3493 (negru de fum) si ASTM D 6854 (Silica).

Principiul de funcționare:
Cuplul este măsurat și înregistrat pe întreg parcursul procesului de amestecare (mixing process): uleiul este titrat în mixer, în mod continuu, printr-o biuretă automată. Materialul în stare de pudră fină, absoarbe uleiul. Acest procedeu duce la formarea de aglomerări de material până la saturație. În timpul acestui process, se constată necesitatea unui cuplu din ce în ce mai mare pentru amestecare și, la un moment dat apare un vârf al valorii cuplului pe graficul timp-cuplu. Valoarea rezultatului acestui proces denumit “OAN” (Oil Absorbtion Number) este dat conform standardelor și practicii comune în ml ( de ulei absorbit) / 100 grame de material folosit la test.

AQUATRAC-V

Aparatul de măsurare al umidității din masele plastice folosit în industria procesatoare a fost îmbunătațit, în mod continuu, în ultimii 30 de ani. Are o construcție compactă și robustă și poate fi lejer transportat datorită binecunoscutei sale mobilități.

Caracteristici:

 • Este indispensabil în managementul modern al calității;
 • Face testele conform metodei de măsurare din DIN EN ISO 15512:2019;
 • Folosește metoda hidratului de calciu;
 • Ușor transportabil și utilizare foarte flexibilă.

Aceste calități îl fac un instrument extrem de util; nu necesită niciun fel de calibrare pentru diferite substanțe. Poate fi utilizat independent de un computer sau de alte aparate periferice.

Moisture Tester MT-CA

Aparatul Moisture Tester MT-CA masoară, electronic, umiditatea și lucrează pe principiul uscării prin încălzire a aerului circulant din aparat( metoda uscării în cuptor). În cadrul acestei metode, este determinată pierderea în greutate care rezultă din procedura (de analiză) prin uscare (a aerului din aparat).

Măsurarea total automată a umidității dintr-o gamă foarte mare de materiale.

Cu acest tester de umiditate, puteți analiza până la 10 mostre simultan.

Extruderul de sine stator KE-19

Extruderul de sine stator KE-19, compact și economic, este un sistem de extrudare cu acționare integrată, precum și cu temperatura și controler de viteză integrate. Datorită multitudinii de opțiuni de configurare, se pot rula pe el o mare varietate de materiale. Extrudarul cu acționare directă (motor încorporat) este conceput pentru folosire în dezvoltarea de materiale noi, testare și micro producție.

Extruderul de sine statator KE-30/25

Extruderul compact Brabender KE 30/25 este un extruder cu acționare integrată precum și cu control de temperatură și viteză integrate. Datorită multitudinii de opțiuni de configurare, pe el se pot analiza o mare varietate de materiale. Extruderul este destinat dezvoltării de noi materiale, testării diveselor materiale plastice si producției pe scară mică.

Marea varietate de diuze (capete de extrudare) acoperă o gamă extinsă de teste în domeniul extrudării de mase plastice. În plus, cilindrul de 32D oferă posibilități suplimentare de testare a maselor plastice.

Extruderul B-TSE-A 20/40 cu co-rotație

Modulul B-TSE-A 20/40 este încălzit electric și este un extruder cu doi melci de Ø 20 mm, fiecare, cu co-rotatie și este folosit ca atașament la unitățile de acționare MetaStation 8/8E și 16 pentru analizarea unor cantități relativ mici de materiale plastice în combinație cu anumiți aditivi, la nivel de laborator.

Cu cantități de materiale plastice de la 0,500 la cca 10 kg/ora și cu cilindrul cu deschidere a părții superioare, a fost conceput pentru activități de cercetare și dezvoltare de noi materiale plastice.

Pe acest extruder se pot face teste la nivel de laborator cu cantități minime de materiale. Mai mult de atât, cilindrul care se poate deschide în partea de sus oferă oportunități ideale de analizare a configurației melcilor și a materialelor prelucrate.

Extruderul cu doi melci B-TSE-S 30/40 de sine stătător

Extruderul B-TSE-S 30/40 este un extruder încălzit electric, cu doi melci de Ø 30 mm, cu co-rotație, cu acționare integrată și cu cilindru cu deschidere a părții superioare pentru monitorizarea procesului de extrudare și pentru curățare cu ușurință. Cu o capacitate de producție de cca 100 kg/ora este recomandat pentru producție-pilot, precum și pentru producția, la scară mică, a unor materiale plastice, de cauciuc și a altor materiale extrudabile.

Analizor calitate folii suflate

Analizor optic in-line, în laborator și în producție a calității foliilor suflate și a plăcilor extrudate.

Acest aparat măsoară transparența foliilor suflate sau extrudate și verifică, optic, calitatea lor. Aparatul detectează, în laborator și pe liniile de producție, și face diferența între următoarele defecte:

 • puncte negre
 • pete topite
 • ochi de pește (fish eyes)
 • găuri

Aceste defecte sunt clasificate conform tipurilor lor și sunt încadrate în unități de măsură. Foliile sunt evaluate pe baza numărului de defecte și a dimensiunilor lor.

Evaluarea se face automat printr-un soft prietenos cu Windows. Toate datele sunt salvate într-o bază de date și pot fi importate cu ajutorul unor aplicații comerciale.

Opțional, sistemul poate fi dotat cu o unitate care să marcheze defectele cu o “ștampilă” de timp. Analizorul de folii poate fi instalat cu ușurință în producție sau pe linii de simulare (folii suflate sau extrudate) și poate fi încadrat într-o rețea de computere.

Analizor de calitate al foliilor - FQA

(Film Qualilty Analizer - FQA)

Aparatul de control al calității – FQA – de la Brabender, este un sistem de urmărire și control pentru evaluarea optică a calității foliei suflate și a plăcilor din mase plastice. Este recomandat, în mod special, pentru utilizarea în domeniul dezvoltării de materiale plastice noi și în domeniul asigurării calității în procesarea foliilor cu conținut de materiale reciclate sau cu conținut de biopolimeri.

Defectele care pot fi detectate și clasificate sunt:

 • Puncte negre
 • Puncte topite
 • Găuri
 • Dungi longitudinale din procesul de extrudare

Prin detectarea numărului de defecte și a distribuției mărimii lor se determină, în mod continuu, un index de calitate. Monitorizarea controlului calității – FQA – este integrată și în softul unității de angrenare MetaBridge de la Brabender astfel încât parametrii celor două unități, de control și angrenare, pot fi văzuți și evaluați în interacțiunea dintre ei.